5 ноември 2016 г.

Сиренки с брашно от лимец

Напоследък брашното от лимец е навлязло трайно в кухнята ми. Използвам го както за сладки неща, така и за солени. Все издирвам рецепти с брашно от лимец или ако си харесам някоя замествам бялото с лимец. До сега не съм имала засечки в крайния резултат :) Опитвам се да внимавам с какво храня детето си и дори онзи ден се смях с нея в магазина, че обърка думата ваФла и я нарече ваХла и естествено аз излязох виновна, че не я знае защото не съм и купувала ваХли да яде :) Голям смях беше, но поемам отговорност за това положение. Опитвам се винаги да има нещо домашно вкъщи, дали сладко или солено си зависи изцяло от моментното ми настроение :) Преминавам към рецептата. Необходими продукти:


* 2 яйца
* 400 гр. брашно от лимец
* 200 гр. кисело мляко
* 200 гр. сирене
* 100 гр. масло/олио
* 2 ч.л. бакпулвер
* 1/2 ч.л. сода
* 1/2 ч.л. сол

Разбиваме си яйцата на ръка

Добавяме сиренето

Разбиваме го и него

След това киселото мляко плюс солта, бакпулвера и содата

След това добавяме маслото/олиото (в моя случай олио)

Бъркайки добавяме постепенно брашното от лимец

Сместа си остава лепкава (предполагам, че ако бях сложила още 50 грама брашно щеше да стане по-гъста и  нямаше да се разстелят толкова, но това ще го пробвам при повторното приготвяне, а то ще е съвсем скоро :)

Правите си топчета и оставяте на разстояние

Печете до златист цвят (лимеца си е по-тъмен като цяло)




Станаха толкова пухкави и невероятни, че скоростта с която се изядоха надмина очакванията ми :) Да ви е сладко :)

Няма коментари:

Публикуване на коментар