* 1 кубче жива мая
* 2 яйца (единият жълтък е за намазване)
* 1 и 1/2 супени лъжици захар
* 1 супена лъжица сол
* 4 супени лъжици олио
* 500 мл топла вода
* 900-1100 гр. брашно (колкото поеме за нелепнещо тесто)
* 1 и 1/2 супени лъжици захар
* 1 супена лъжица сол
* 4 супени лъжици олио
* 500 мл топла вода
* 900-1100 гр. брашно (колкото поеме за нелепнещо тесто)
** олио/масло за мазане между пластовете, мак и сусам за украса
Затопляте си водата и в нея разтваряте маята с малко захар и брашно. Когато тръгне да шупва я слагате при брашното от което сте си направили кладенче, сложили сте яйцето и белтъка, олиото, захарта и солта. Добавяте брашно докато спре да лепне.
След като са подредени в тавата и трите кръга с остър нож разрязвате през средата
Разрязвате още веднъж на кръст
Големите четири парчета разрязвате през средата до получаването на 8 парчета
Всяко парче режете от средата към външната страна, но без да стигате до края
Хващате връхчето на питката и го промушвате през разреза
Крайните части завивате на вътре като започвате от най-горният пласт
След това притискате с клечка
Ако ви е останало тесто както на мен, можете да направите топчета за украса
Оставяте питката да втаса
Мажете с жълтък и слагате във фурната да се пече на 200 градуса за около 40 минути. Винаги проверявайте с клечка дали не е останала сурова!
Да ви е сладко :)
Няма коментари:
Публикуване на коментар