1 март 2016 г.

Питка

Изтъркаляха се два месеца от новата година и аз така и не сварвам да напиша нищо в блога :) Ето днес има малко свободно време и реших, че е крайно наложително :) Една публикация се опитвам да я направя по-гъста и си седи в чернови от януари месец :) Малко ме е срам, но понякога човек има и такива моменти :) За това ще ви представя питата ми за Коледа - то дойде следващата докато се наканя :) Няма да говоря много ами направо ще действам :) Необходимите продукти са: 


* 1 кубче жива мая
* 2 яйца (единият жълтък е за намазване)
* 1 и 1/2 супени лъжици захар
* 1 супена лъжица сол
* 4 супени лъжици олио
* 500 мл топла вода
* 900-1100 гр. брашно (колкото поеме за нелепнещо тесто)

** олио/масло за мазане между пластовете, мак и сусам за украса 

Затопляте си водата и в нея разтваряте маята с малко захар и брашно. Когато тръгне да шупва я слагате при брашното от което сте си направили кладенче, сложили сте яйцето и белтъка, олиото, захарта и солта. Добавяте брашно докато спре да лепне. 

 Разделяте тестото на 3 части. Всяка част разточвате на кръг с големината на тавата. Слагате първия кръг, мажете с масло/олио, след това слагате втория кръг, пак мажете с масло/олио, на края слагате и третия кръг без да го мажете.

 След като са подредени в тавата и трите кръга с остър нож разрязвате през средата
 Разрязвате още веднъж на кръст
 Големите четири парчета разрязвате през средата до получаването на 8 парчета
 Всяко парче режете от средата към външната страна, но без да стигате до края


 Хващате връхчето на питката и го промушвате през разреза

 Крайните части завивате на вътре като започвате от най-горният пласт

 След това притискате с клечка
 Ако ви е останало тесто както на мен, можете да направите топчета за украса

 Оставяте питката да втаса
 Мажете с жълтък и слагате във фурната да се пече на 200 градуса за около 40 минути. Винаги проверявайте с клечка дали не е останала сурова!

Да ви е сладко :) 

Няма коментари:

Публикуване на коментар