8 март 2015 г.

Двуцветни бисквитки

Разгръщайки един стар бабин тефтер търсейки вдъхновение за нещо по-така попаднах на тези двуцветни бисквитки :) Естествено привлякоха вниманието ми и се захванах за работа. Много малко продукти се изискват, но за жалост и количеството им е малко. Необходимите продукти са:

* 1 жълтък
* 100 гр. масло
* 150 гр. захар
* 1 бакпулвер
* 1 лъжица како
* 1-2 ванилии
* 1 супена лъжица прясно мляко
* 230 гр. брашно 

Разбъркваме маслото и захарта, добавяме жълтъка, млякото и брашното с разбъркания в него бакпулвер. Получава се много меко тесто. Разделяме тестото на 2 равни части. Към едната прибавяме какаото, а към другата ванилиите. Получава се толкова меко тесто, че едвам го разточих и отлепих след това. Много приятни леко хрупкави бисквити се получиха. Разточих първо кафявата половина, след това направих опит да разточа бялата и да ги съединя, но не ми се получи. За това просто разпънах колкото ми е възможно бялата върху кафявата и навих на руло. Оставих за малко да стегне и го нарязах на тънки бисквити. Наредих в тава покрита с хартия и изпекох. Получиха се ефектни бисквити :) Да ви е сладко :)


Двете топчици

Поръсвам какао и меся докато ми хареса на цвят


Започнах с кафявата топка

Криво - ляво сложих и бялата

Навих на руло


Бисквитките на разстояние, че се надуват

Изпечени и изчезващи за секунди


Млечна баница

Моята баба правеше тази баница преди доста години :) След това мама я правеше и естествено и аз започнах да я правя. Една приятелка ме почерпи с една вита която е по-суха, но мъжа ми иска само нея, детето иска да е по-сочна като тази и то не може да угодиш на всички :) За мен няма голямо значение, харесвам всякакъв вид баница. Необходими продукти:

* 1 пакет кори за баница (аз ползвам фамилия)
* 4 яйца
* 3-4 супени лъжици кисело мляко (но често слагам на око/вкус)
* 450 гр. сирене (правила съм го и 50/50 сирене и извара, пак е хубаво)
* олио за намазване на корите
* 1 литър прясно мляко (може и по-малко)

Разбърквате си яйцата, сиренето и млякото :) След това намазвате тавата с олио, една кора намачквате на половината тава, другата намачквате на другата половина като ги застъпвате. Ръсите от плънката и повтаряте с корите. Аз през ред ръся и олио защото ако ръся на всеки ред ми става много мазна самата баница. На края слагате във фурната да се пече. Като се запече я нарязвате, заливате я с един литър мляко или по-малко и допичате във фурната. Става разкошна и сочна баница :) Да ви е сладко :)


Плънката

Едната кора

Застъпваме с втората

Наръсено сиренце
Вече подредена и готова за фурната


Нарязана след първото изпичане

Залята с прясно мляко

Вкусотийка

Банички на тостер

Мярнах тези банички във виртуалното пространство и идеята страшно много ми хареса. Трябваше да се пробва на секундата и резултата е очарователен :) Изчезват за секунди, а и така винаги може да имаш топла баничка изпечена на минутата. Не е нужно да се пекат всичките, а може за закуска, за вечеря или на който както му е вкусно :)
Необходими продукти:

* 1 пакет кори за баница (аз ползвам фамилия)
* 4 яйца
* 1/2 кофичка кисело мляко (понякога слагам по-малко)
* 400 гр. сирене, но вариациите на количеството сирене са много
* олио за намазване на корите
* 1 щипка сода

Разбивате си яйцата, добавяте сиренето, след това млякото и щипка сода. Когато плънката ви е готова се залавяте с правенето на банички. По-лесно е да сложа снимки на точното прегъване от колкото да го обясня :) Оказа се, че вкуса е страхотен и често ще присъства в семейното меню :) Да ви е сладко :)


Готовата плънка

Слагаме олио на кората и слагаме втора върху нея

В двойната кора разпределяме плънката по този начин

Сгъваме едната страна

След това и другата

И после завиваме късата страна

Готова за слагане на тостера


Ето я и в тостера

Невероятно апетитен вид има

5 март 2015 г.

Лесен сладкиш с ябълки



Това е от този тип сладкиши чиито продукти винаги имаш у дома :) Имам ли много ябълки които няма да успеем да изядем гледам да ги пласирам, че мразя да хвърлям :) А и този сладкиш няма грешка, правила съм различна консистенция на брашното и винаги става. Понякога е по-рядко, друг път по-гъсто, но винаги се получава. По рецепта е с едно яйце, но аз го правя с две (сигурно от срам)
Необходимите продукти са:

* 2 яйца
* 1/2 чаена чаша прясно мляко (около 125 мл)
* 1/2 чаена чаша олио (около 125 мл)
* 1 чаена чаша захар (около 250)
* 2 чаени чаши брашно (около 350 използвах)
* 1 лъжичка бакпулвер/сода или готово пакетче

За плънката:

* 5-6 ябълки (зависи от големината)
* захар на вкус (аз ръся на око малко)
* канела на вкус (около половин пакетче слагам)


Настъргвате си ябълките или ги мелите с робот, добавяте захар на вкус, а ако ябълките са ви достатъчно сладки може и да я пропуснете. Аз последния път сложих не повече от 2-3 супени лъжици, след това добавяте и канелата и разбърквате сместа.
Разбивате си захарта и яйцата до разтапянето на захарта, след това добавяте млякото и след него олиото. Аз не спирам миксера докато ги добавям. Слагам бакпулвера при брашното и го изсипвам постепенно до получаването на кексова смес. След като е готова сместа изсипвам 3/4-ти от нея в тава покрита с хартия или намазана с олио. След това разпределям ябълките и с останалата част от сместа покривам частично ябълките. Колко ще се подават зависи от това колко е останало :) Този път използвах малко по-голяма тава защото малката беше заета и малко се препече, но пак беше разкошен. Оригиналната рецепта е със сини сливи обърнати със сърцевината нагоре - става много красиво, но аз лично го предпочитам с ябълки :) Да ви е сладко :)