27 ноември 2015 г.

Кренвиршки

Кренвиршите са сред продуктите които не купувам, но преди време бях приготвила кренвиршки и си облизахме пръстите. Понеже дребното си е у дома и се чудя какво да му давам за закуски и викам хайде да направя кренвиршки. Изрових с невероятна мъка рецептата записана на хвърчащ лист естествено и се залових за работа. Тестото си го измесих в хлебопекарната (напоследък голям мързел ме е налегнал явно). Необходими продукти:

* 680-700 гр. брашно 
* 375 мл. вода/прясно мляко или смесено (аз сложих 100 мл. мляко и 275 вода)
* 1 чаена лъжичка захар
* 1 чаена лъжичка сол
* 60 грама масло/олио
* 8 грама суха мая
* 8 кренвирша

* 2 литра вода
* 2 чаени лъжици сода

В машината винаги започвам с брашното и след това добавям останалите продукти. Водата/млякото винаги затоплям леко преди да ги сложа и от там нататък останалите продукти по реда в шкафа :) Пробвала съм да сложа на края брашното, но не се получава толкова добре както ако е в началото. Винаги при началното месене седя с пакета брашно в ръка и добавям ако се наложи. 

 Готовото измесено тесто разделям на две части

 Разточвам на нещо като правоъгълник
 През това време слагам 2 литра вода на котлона с 2 чаени лъжички сода
 Разрязвам кората на 8 ленти

 Кренвиршите разрязвам на две
 Всяка лента завивам около кренвирша
 Нямат много търговски вид, но на вкус са страхотни
 Пускам ги във вряща вода за около минутка - две
 Изваждам върху хартия да се отцедят
 Подреждам в тавата и пека
 По желание се наръсват със сусам и воала :)
Да ви е сладко :) 

Няма коментари:

Публикуване на коментар