27 юли 2015 г.

Гевреци с микс от семена

Реших да направя гевреци за директна закуска на плажа, да не губим време за ядене. Получиха се разкошни, а идеята взех от Ваня Джорджевич - невероятен майстор :) Получиха се невероятни и издържаха доста време. В метална кутия останаха дори меки. Представям ви и рецептата :) Необходими продукти:

* 400 мл. прясно мляко
* 1 супена лъжица захар
* 1 супена лъжица сол
* 1 кубче жива мая
* 50 мл. олио
* около килограм брашно (колкото поеме както се казва)

* 2 литра вряща вода с 5-6 чаени лъжички сода
* микс от семена

В купа си стоплих млякото, добавих захарта и солта и сложих маята. След това добавих олиото и брашно до постигане на меко тесто.

 Разделих на 11 що годе равни топчета
На котлона слагаме да заври водата със содата, а на кърпа разпределяме семената

Преминаваме към оформянето на гевречето. Топчето го разделяме на 2 и от двете части оформяме фитили. Усукваме ги и им събираме крайчетата за да се получи геврек. Слепете ги възможно най-здраво за да не се разпаднат при варенето (при мен се случи с един, но май го държах повечко във врящата вода)




Преминаваме към сложната част :) Във врящата вода пускаме гевречето за 30-40 секунди и веднага го слагате върху кърпата със семената. После поставяте във фурната и печете, семената остават от горната страна :)






Да ви е сладко :) А ето тук е и оригиналната рецепта ЦЪК


2 коментара: