Реших да направя гевреци за директна закуска на плажа, да не губим време за ядене. Получиха се разкошни, а идеята взех от Ваня Джорджевич - невероятен майстор :) Получиха се невероятни и издържаха доста време. В метална кутия останаха дори меки. Представям ви и рецептата :) Необходими продукти:
* 400 мл. прясно мляко
* 1 супена лъжица захар
* 1 супена лъжица сол
* 1 кубче жива мая
* 50 мл. олио
* около килограм брашно (колкото поеме както се казва)
* 2 литра вряща вода с 5-6 чаени лъжички сода
* микс от семена
В купа си стоплих млякото, добавих захарта и солта и сложих маята. След това добавих олиото и брашно до постигане на меко тесто.
Разделих на 11 що годе равни топчета
На котлона слагаме да заври водата със содата, а на кърпа разпределяме семената
Преминаваме към оформянето на гевречето. Топчето го разделяме на 2 и от двете части оформяме фитили. Усукваме ги и им събираме крайчетата за да се получи геврек. Слепете ги възможно най-здраво за да не се разпаднат при варенето (при мен се случи с един, но май го държах повечко във врящата вода)
Преминаваме към сложната част :) Във врящата вода пускаме гевречето за 30-40 секунди и веднага го слагате върху кърпата със семената. После поставяте във фурната и печете, семената остават от горната страна :)
Да ви е сладко :) А ето тук е и оригиналната рецепта ЦЪК
Здравейте :) Аз съм Елица и съм музикант, готвенето е моето хоби и го правя за семейството и приятелите си :) Много често ми се случва да пиша рецепти на хвърчащи листи и естествено като човек на изкуството после или не се сещам какъв е бил крайния продукт или изобщо не намирам въпросното листче :) На края реших да ги запазя във виртуалното пространство и създадох този личен блог в който ще намерите рецепти които съм приготвяла и са харесали на близките ми :)
Страхотни са, Ели!
ОтговорИзтриванеМерси, Юле :) Надявам се да ви харесат :)
ОтговорИзтриване