11 юли 2015 г.

Картофени кюфтенца

Много ги обичам, но винаги съм смятала, че е доста пипкаво за правене и съм си купувала от топлата витрина. Веднъж с една приятелка направихме и видях, че представите ми са били доста грешни :) От тогава приготвям само в домашни условия защото вкуса няма нищо общо с купешките :) Количествата последния път бях малко по-сериозни, но ни предстоеше пътуване и трябваше да използвам всички налични картофи :) Необходими продукти :)

* 1 килограм и половина картофи
* 350-400 гр. сирене
* 2 яйца
* 1-2 лъжички сол (зависи колко е солено сиренето)
* чубрица

За пърженето използвах 2-3 яйца, брашно и олио.

Сваряваме си картофите и ги обелваме, след това с познатата на всички преса ги намачкваме хубаво.
След като намачкаме картофите добавяме яйцата, сиренето и чубрицата. Разбъркваме до получаването на равномерна смес и прибираме в хладилника за един час да стегне. Не, че няма да станат ако не ги приберете, но някак си по-стегнати стават. Общо взето грамажите на продуктите варират според количеството на картофите и вашия личен вкус. Нямах зелена свежа подправка и заради това я пропуснах, но винаги може да сложите по ваш вкус.



В една по-дълбока чиния си разбиваме яйцата, в друга добавяме брашното и преминаваме към пърженето на кюфтетата.

След това оформяме с ръце кюфтенцето, овалваме го в брашно, потапяме го в яйцето и го пускаме в нагорещено олио. Пържат се доста бързо и от двете страни :)


Изваждаме ги и сервираме топли, ние ги хапнахме с любимите ни домати и краставици. Да ви е сладко :)


Няма коментари:

Публикуване на коментар