21 април 2015 г.

Пиле в сладко - кисел сос

Имах останало около 600 грама пиле и се чудех какво ново да приготвя с него. От време на време се опитвам да избягам от стандартните манджи и мярнах в един блок пиле в сладко-кисел сос. До преди няколко години не ядях гъби и реших да наваксам загубените години :) Видях в рецептата гъби и моркови и бях пленена на секундата. На всичкото от горе ястието става изключително бързо, а за вкуса ... уникален! :)

Необходимите продукти за това ястие са:

* 600 гр. пилешки гърди (пеперуда)
* 3-4 моркова
* 1 белтък
* 400 гр. гъби
* 1 пакет царевично нишесте (няма да използваме цялото)
* 1 глава чесън (не се използва целият - по собствен вкус)

Соса:

* 200 гр. захар
* 200 гр. ябълков оцет
* 1 чаена лъжичка кетчуп (доматен концентрат)
* 1 чаена лъжичка соев сос
* чесън по желание (аз не сложих в соса)
* 2 супени лъжици нишесте разтворени в около 100 мл. вода


Нарязваме си пилешките хапки на желаните парченца, добавяме белтъка и 3-4 супени лъжици нишесте. Разбъркваме всичко това в една кутия и го оставяме за половин - един час в хладилника. Добавете сол в месото, аз я пропуснах и определено се усещаше липсата и. През това време си нарязваме гъбите на филийки и морковите на лентички. Загряваме мазнина в тиган тип уок и запържваме пилешкото месо. Ако искате по-дебела обвивка може да добавите още нишесте (аз лично добавих на око). Изваждате готовото месо в чиния и в същата мазнина си запържвате зеленчуците с няколко скилидки чесън (аз сложих 4, но ако обичате чесън може да сложите повече).
Когато и зеленчуците са готови ги изваждаме и започваме със соса. В същия тиган слагате захарта и оцета. Като заври соса и се стопи захарта си добавете соевият сос и кетчупа (аз доста трудно го разтворих). Когато е готово си добавяте и размитото нишесте и като стане еднородна смес сте готови и със соса. Връщате зеленчуците и месото при соса и оставяте да къкри до готовност. Ястието се сервира топло, най-много върви гарнитура от ориз със зеленчуци или както го обичате у дома. Да ви е сладко :)













Краднах си рецептата от една изключителна кулинарна богиня ЩРАК

Няма коментари:

Публикуване на коментар