8 февруари 2015 г.

Питка цвете


Имах удоволствието да направя тази питка за една малка госпожица :) Първоначалната идея беше друга, но една плетеница ми вгорчава живота от известно време и трябваше да сменя модела :) Докато се борих с въпросната плетеница живата мая си каза своето и трябваше много бързичко да реша как ще оформям питата. И така се получи цветето. Докато я оформя направо си беше втасала, но пък исках да пробвам една плетка за да не закрещя от ярост при неуспех за Н-ти път :) Средата на цветето е това което не бях правила до сега. Естествено, че е ужасно неравно и лентите са различни на дебелина, но часовника ме подритваше и просто нямах време за поправка. Първо я сложих в кръгла тава, после в правоъгълна ... като се стараеш да направиш нещо като хората и винаги не е това което искаш. Ще ви я представя въпреки всичко :) Необходимите продукти:


* 1 кубче жива мая
* 2 яйца (единият жълтък е за намазване)
* 1 супена лъжица захар
* 1 супена лъжица сол
* 4 супени лъжици олио
* 750 мл топла вода
* 1450 гр. брашно (толкова пое, но имаше и още за разточването и оформянето)

* сусам и мак по желание за украса

Аз затоплих 250 мл от водата и в нея натроших живата мая с малко захар и я оставих да втасва. В една купа (понякога меся и в тава) сложих яйцето и белтъка, захарта, солта, олиото, 500 мл. вода и част от брашното. Започвам да бъркам с вилица и постепенно добавям брашно. Когато маята се надигне я слагам при останалите продукти и слагам брашно докато стане еластично тесто което не лепне. В този случай успях да замеря колко точно брашно изразходвах, а това май не ми се беше случвало до сега. Оформяте по желание, а ето и моят начин на оформяне :) Най-големите кръгове са три, разточени и намазани помежду си с олио, вторите в средата са по-малки и пак са намазани с олио. Първите се режат на 8 парчета, но не до края, хващат се ъгълчетата и се обръщат към стените на тавата, вторите се режат през средата на първото парче, целта е да се разминат при обръщането, а плетеницата в средата май не знам как да я обясня.

Първи разрез

Малко криво, но на края не си личи :)

Режа на Х на мен така ми е най-лесно


Така изглежда нарязаният кръг

Ето по този начин обръщаме ъглите към стените

Тук се вижда как тавата отесня и се местим в голяма

Малкия кръг в средата, дефекта се замаскира при обръщането

Ето рязането в средата на вече обърнатото листо

Обърнати са и малките листенца

Не знам дали се разбира какво се случва


И ето го крайния резултат


Намазана с жълтък и наръсена с мак и сусам

Центъра дори не изглежда толкова крив и неравен


Вече изпечена и съвсем леко обезформена




Няма коментари:

Публикуване на коментар