18 февруари 2015 г.

Шоколадов сладкиш


Този сладкиш беше любим в детските ми години :) Мама го приготвяше и изчезваше за секунди. Заливаше се с едновремешните байкалчета, но ако днес го залеете с тях ... не мисля, че ще се получи това което трябва :) Спомням си първият учебен ден в първи клас, носим поднос със сладкиш и естествено се изсипа до последното парче в колата, след това мама забрави фаровете на колата (на 15-ти септември всички ги пускаха) и падна акумулатора :) Все хубави спомени имам покрай този сладкиш, но вкуса му е незабравим :) Мама каза, че това е подобие на фъч, но с по-малко продукти. Необходимите продукти за това сладко изкушение са:


* 1 чаена чаша захар
* 1 бурканче кисело мляко (400 гр.)
* 1/2 чаена чаша олио
* 2-3 супени лъжици тъмно какао
* 1 чаена лъжичка сода
* 2 чаени чаши брашно (винаги може да варира)

За глазурата:

* един фин млечен шоколад
* 2 чаени лъжички прясно мляко
* 2 чаени лъжички масло/маргарин
** по-лесния вариант е малка кутийка течен шоколад финети се размазва докато е горещ сладкиша и си спестявате приготвянето на глазура :)

Всички съставки освен брашното се слагат в купата на миксера и се разбъркват. Брашното се добавя постепенно, последният път използвах точно 2 чаши, но ми се е случвало и да добавям. При първите ми опити в сладкарството питах мама какво точно значи кексово тесто и нейните думи бяха: Трябва да можеш да правиш осморки с бъркалките - тогава е готово. И до ден днешен използвам тази схема за получаването на хубаво тесто и не съм имала засечки. Изпича се много бързо и се прави глазурата. Ако се маже с течен шоколад (по-често го прилагам) се изважда от фурната и се нанася шоколада. Другия вариант е начупен на парченца фин млечен шоколад (поема и два за глазура), 2 лъжички масло и мляко (понякога добавям нещо докато ми хареса консистенцията), разбърквам всичко и заливам сладкиша. Изчезва за секунди :) Да ви е сладко :)

Консистенцията на тестото


Преди да скочи във фурната

Изпечен

Нанасяне на глазурата (фин млечен в случая)


Изчезващите парченца



Няма коментари:

Публикуване на коментар