За блата:
* 2 пакета бисквити
* 2-3 супени лъжици какао
* 100 гр. пудра захар (аз следващият път ще сложа 50)
* 70 гр. масло
* 50 гр. смлени орехи
* 5-6 супени лъжици прясно мляко, но аз използвах около 9 до получаването на желаната гъстота на блата
Крема:
* 450 гр. заквасена сметана
* 400 гр. крема сирене
* 200 гр. пудра захар (всеки да сложи според вкуса си)
* бисквитки орео колкото ви се откъсне от душата (аз сложих 10)
Покритие:
* 200 мл. течна сладкарска сметана
* 200 гр. шоколад
Така наречения ганаш малко не ми се получи, но не бях правила до сега. Доста различни грамажи прочетох, но на края ми остана по-течен от колкото ми се искаше. Все ще го уцеля в един момент :) Блата на това чудо смятам да се превърне в основния ми за подобен вид сладкиши. Преди когато не ми е достатъчно гъст си добавях масло, но много ми накъртваше, а сега с добавянето на мляко определено мисля, че това е моят вкус. Смятам да го използвам за почти всички видове чийзкейк които смятам да правя в бъдеще. Преминавам към приготвянето :)
Използвах два пакета бисквити роден край |
Орехите се смилат |
Разтопявате си маслото в микровълнова фурна |
Смилате си бисквитите, и добавяте към маслото |
След това добавяте смлените орехи |
Какаото |
Пудра захар на вкус и след това прясно мляко до получаването на желаната гъстота на блата |
Притискате с ръка хубаво получената смес във форма с откачащи се страници |
Смесвате сметаната и крема сиренето (аз използвах в случая тези от лидъл) |
Добавяте пудра захар, ако не ви е достатъчно сладко добавете още |
Получава се пухкава доста гъста смес |
Натрошавате бисквитки орео (в моя случай десетина) |
Заглаждате сместа върху бисквитите във формата с откачащи се страни |
Разтапяте шоколада и сметаната (на мен не що не ми се получи, но се надявам следващият път да е по-успешно) |
Заливате чийзкейка с шоколадовата смес и по желание украсявате с бисквитки орео или с каквото ви хрумне |
Това е уникален десерт. Доста е сладко, а може би това е най-вкусният блат който съм яла лично аз и смятам да го използвам и в други подобни десерти. Да ви е сладко и на вас :)
За ганаша аз слагам 100 мл сметана и 200 гр шоколад млечен, ако използвате черен 150гр, защото стяга доста, а когато правя бял 250 гр той става по течен заради липса на какао ;) Страхотна рецепта ще я пробвам задължително!
ОтговорИзтриванеБлагодаря за съвета :) Задължително ще се постарая с ганаша :) Дано ви хареса чийзкейка ... наистина според моя вкус е страхотен, на пук на несполучливия ганаш :)
ОтговорИзтриване