14 юни 2016 г.

Лазаня болонезе

Веднъж правих лъжлива лазаня с макарони и този път реших да направя с кори. Чудих се много време дали се варят корите или не и на края реших да пропусна варенето, че вече закъснявах солидно с вечерята :) И това ястие беше с голяма въпросителна поради простата причина, че съпруга ми явно е много капризен и освен спагети и фиде в супа не яде почти нищо макаронено. Това беше комплект с тирамисуто и малко взе да заприличва на заговор срещу съпруга ми, но пък се оказа, че ще има повторение и молбата беше ако може да е по-скоро. Естествено прочетох различни варианти на лазанята и на края реших да направя соса който правя за спагети, бешамел и така комбинирах положението :) На вид май не го докарах много, но пък ужасно много ни хареса на всички вкъщи :) Преминавам към необходимите продукти :)

* пакет кори за лазаня
* 400-500 гр. кайма (използвам мляно месо)
* 1 глава лук
* 1 морков
* подправки на вкус
* млени домати, пюре (кой каквото използва за доматен сос)
* 150 гр. кашкавал

Сос Бешамел
* 4-5 супени лъжици олио/масло
* 4-5 супени лъжици брашно
* около 300 мл. прясно мляко

 Нарязвате си един лук и един морков, слагате ги да се задушат

 След това добавяте каймата (при мен мляно месо) След това добавяте подправките на вкус - кимион, чубрица, пипер, сол и всичко което обичате
 След това доматите (пасирани, от буркан, пюре - каквото обичате) Оставяте на котлона докато се сгъсти до желания вкус.
 Слагате маслото да се разтопи, когато е готово прибавяте брашното при непрекъснато бъркане. Трябва да започне да се отлепя от стените и да стане като каша и постепенно започвате да добавяте прясното мляко при непрестанно бъркане докато се изглади и не седи на бучки.


 Слагате на дъното на тавата малко от доматения сос, редите кора (аз не ги варих ами ги сложих сурови) след това мажете със сос бешамел, върху него пак доматен и след това кора.




 Завършвате със сос бешамел върху кора (без доматен). Мушкате го във фурната да се пече и малко преди края настъргвате кашкавал (количество по ваш вкус) и го оставяте леко да се разтопи.

На вид не ми се получи много, но пък на вкус беше прекрасна :) Мъжа ми беше много предубеден, но щом каза пак да направя ... значи наистина е била вкусна моята лазаня :) Да ви е сладко и на вас :)

Няма коментари:

Публикуване на коментар