22 декември 2015 г.

Курабии "луд на шарено се радва"

С детето решихме да се позабавляваме един ден с направата на някакви шарени сладки. Естествено тя избра цветовете и за това единият вид са малко като за хелоуин. Изнамерих една рецепта от бабиния тефтер и се захванахме. В интернет има толкова много рецепти, че понякога не мога да се спра на никоя. За това отварям стария овехтял тефтер и си заплювам някоя рецепта според наличните продукти. Прави ми впечатление, че във въпросния тефтер има рецепти за торти с изумително много продукти. Нещо като 20 яйца, един килограм орехи и ужасно много масло. Едно време тези 20 яйца и това кило орехи май са ги нямали за нищо :) Но стига с лирическото отклонение. Преминавам към необходимите продукти:

* 2 яйца
* 250 гр. захар
* 210 гр. олио
* 550 гр. брашно
* 1 п. бакпулвер
* 1 лимон (кората + сока от половината лимон)




Разбивате си яйцата, добавяте захарта, олиото, кората и сока от лимона и разбърквате добре. След това постепенно си добавяте брашното до оформянето на меко не лепнещо тесто.
При мен тестото беше приблизително 1200 грама. Разделих го на четири равни части.



 Използвах прахообразни бои и всяка топка оцветих различно.

 Разточих на приблизително еднакви кори. Жълтата кора разточих върху прозрачно стреч фолио за да ми е по-лесно после да го преместя.


 Навивам на руло и режа на бисквитки. Моите станаха малко по-елипсовидни от колкото кръгли, но пък на вкус бяха много приятни.



 Тези цветове се блъскат зловещо, но важното е да е шарено и детето да се радва. Процедурата се повтаря с другите цветове. Искаше ми се цветовата комбинация да е по-нежна, но за жалост е като за хелоуин.






Ето я и шаренийката в чинийката :) Да ви е сладко :)

Няма коментари:

Публикуване на коментар