19 май 2015 г.

Икономични кашкавалки

Трябваше да спася положението с хапването, нямах възможност да изляза, а нещо се беше понатрупал повече кашкавал от колкото може да се консумира и си наумих да го пласирам в едни кашкавалки. Другият проблем беше, че имах определени продукти и трябваше да се получи от нищо нещо :)
Необходимите продукти за кашкавалките са:

* 100 мл. вода
* 100 гр. кисело мляко (може да ги разбъркате, че да се получи айран)
* 2 супени лъжици захар
* 3 супени лъжици олио
* 1 супена лъжица с връх мас
* 400 гр. брашно
* 7 гр. суха мая

** шарена сол на вкус
** кашкавал (чиито грамаж е малко на око, но изразходвах много по-малко от колкото ми се искаше)

Най-хубавото на тази рецепта е, че в тази последователност се сипват продуктите в хлебопекарната и след час и половина тестото ви е готово :) Като се замисля на ръка май ще се замеси доста по-бързо от в машината, но друго си е някой да ти свърши половината работа. За жалост малко ги препекох на края (пак правех още нещо), но хубавото е, че не останаха повече от 2 дни. То и количеството не е много, но според мен може да се удвои.


 Изключително меко и еластично тесто излезе от машината
 Разделяме си тестото на 6 равни топки
 Разточваме във формата на елипса
 Режем на сравнително равни ресни (моите хич не са равни, но това не пречи на крайния резултат) След това мажем с олио с помощта на четка и поръсваме с шарена сол на вкус.


 Настъргваме си кашкавал, аз стъргах директно върху разточената елипса и за това малко ми се загуби грамажа на кашкавала, а и нямах представа колко ще ми трябва - общо взето кашкавала беше на око.
 Започваме да завиваме диагонално до край и след това завиваме на охлюв, подреждаме в тава, но на разстояние защото се надуват и слагаме във фурната.



Изпечени и готови за консумация :) Да ви е сладко!

Няма коментари:

Публикуване на коментар