21 януари 2015 г.

Ябълков сладкиш



Този сладкиш е сред любимите ми мамини сладкиши, но по необясними за мен причини не успявах да го направя като хората. Вкуса му е като ябълков пай, а ужасно вкусен е и с някакво сладко :) И двата варианта са ми безкрайно любими, но с мармалад става малко по-твърд, а с ябълки е пухкав. Необходими продукти:


* 3 яйца
* 3 кафени чаши олио
* 3 кафени чаши захар
* 1 ч. л. бакпулвер или сода
* брашно колкото поеме

* 5-6 ябълки + захар (ако не са сладки) и канела 

Настъргвате си ябълките с робот или на ренде, добавяте захар на вкус и канела на вкус и с това се изчерпва плънката на сладкиша.
От тези продукти се замесва маслено тесто, трябва да е ронливо и мазно, стане ли цяло значи сте сложили твърде много брашно :) При мен това беше грешката в продължение на мноооооого опити :) Малко повече от половината тесто се разпределя плътно на дъното на тавата, след това се слагат ябълките и отгоре се наръсват трохички. В единствения сполучлив опит тествах кухненския робот и ябълките станаха на пюре, но пак не остана нито трохичка от сладкиша. Да ви е сладко :)


Така трябва да изглежда тестото


Пюрето от ябълки (по-вкусно е с настъргани)

Разпределената по дъното плънка



Прибавянето на пюрето


Ето ги и трохичките (трудно мога да ги обясня с думи)


Готов за печене







Няма коментари:

Публикуване на коментар