21 януари 2015 г.

Хляб



От както имам хлебопекарна машина не признавам купешкия хляб. Всеки който е опитвал домашен хляб мисля, че ще е на същото мнение. Все не мога да намеря правилната рецепта, но мисля, че тази се доближава до изискванията ми :) Аз правя само черен хляб и много рядко добавям по малко бяло брашно. Необходими продукти:

* 340 мл. вода (може 50 на 50 мляко и вода или повече мляко, но аз слагам само вода)
* 36 мл олио
* 2 малки лъжички захар (мерителната лъжичка на пекарната)
* 2 малки лъжички сол (мерителната лъжичка на пекарната)
* 500 гр. брашно - аз слагам 250 ръжено и 250 типово.
* 1 малка лъжичка суха мая (мерителната лъжичка на пекарната)

Слагам всичко в тази последователност и пускам хляба на стандартна три часова програма на средна препечена коричка, а ето го и резултата :)





Няма коментари:

Публикуване на коментар