9 октомври 2014 г.

Милинки




Необходими продукти:

За тестото

* кубче жива мая
* половин литър прясно мляко
* 200 мл хладка вода
* 1 с.л. захар
* 1000-1100 гр. брашно (винаги ми поема различно количество)
* 1 ч.л. сол

За "довършителните" работи :)

* 125 гр. масло/олио (зависи какво имам в момента, а често е 50 на 50)
* 300-400 гр. сирене (колкото повече, толкова по-вкусно)
* галета
* свинска мас

Кубчето мая се разтваря в 1/4 вода и 2-3 супени лъжици брашно. Прави се кладенче от брашно и се слагат топлото мляко, захарта, солта и шупналата мая. Замесва се меко тесто или по-точно казано брашно (колкото поеме) докато спре да лепне по ръцете. След като имаме готово тесто се намазва тавата със свинска мас. Ръцете се намазват обилно с мас и всяко топче минава през мазните ръце, редят се на разстояние в тавата.



Оформят се топчета с големината на орех.
 Наръсват се със сирене и се слагат на топло да втасат, тук на снимката вече са втасали и сиренето е останало между тях.
 Поръсваме обилно с галета
 След това с олио/масло и печем






Невероятни са. Продуктите са изключително малко. Ако нямате прясно мляко може да ги направите само с вода, случвало ми се е и не съм усещала разлика. Напоследък слагам 50 на 50 мляко и вода, отделям си малко от тях и ги затоплям, разтварям вътре маята и добавям към останалото. Да ви е сладко! :)

2 коментара:

  1. Кукинце, благодарим ти за вкусната рецепта! Йоана си ги поръча да и ги приготвя! :*

    ОтговорИзтриване
  2. Пробвахте ли ги вече, душа? :) Надявам се да са ви харесали :)

    ОтговорИзтриване