17 октомври 2016 г.

Щрудел с ябълки, сушени плодове и бутер тесто

У дома всички обичаме щрудел, но аз от години го правя по един и същи начин както и тиквеника. Този път реших да направя малко по-различен. От много време изобщо не съм припарвала към бутер тестото по незнайни причини и дълго време се чудих дали да вземе замразено или охладено. В крайна сметка купих охладено което хич не се наду, но следващият път ще опитам със замразено. Едно време съм правила едни панделки и сълзици, но тогава май не предлагаха охладено тесто или поне аз не съм виждала. В крайна сметка се оказа, че резултата надмина скептичните ми очаквания :) Изяде се точно за 48 часа :) Голяма вкусотия на която признавам си дори и аз трудно устоях :) (стремя се да избягвам сладкочите) Необходими продукти:

* 800 гр. бутер тесто (аз използвах два охладени пакета на бела)
* 5-6 ябълки (ако са по-дребни може и повече да отидат)
* 20-30 мл. вода
* 50 гр масло
* 4-5 лъжици захар на вкус (ако ябълките са достатъчно сладки няма нужда да слагате)
* канела и ванилия (аз канелата я забравих май) 
* 4-5 натрошени чаени бисквити
* 1-2 шепи орехи
* 1 шепа стафиди и още толкова сушени боровинки сложих аз
* пудра захар за поръсване


Разтапяте маслото

Прибавяте нарязаните на кубчета ябълки или настъргани (по ваше желание)

Доливате 20-30 мл вода за да поомекнат ябълките

След като водата се изпари добавяте захарта

Ябълките леко се карамелизират

Аз добавих 2 шепи стафиди

След това сушени боровинки

Натроших бисквити

Добавих и орехите и разбърках


Разстелих бутер тестото и го нарязах на лентички

В средата сложих половината плънка (другата половина оставих за другото тесто)

Прегъвах лентите на кръст, малко в края не ми се получи много красиво, но не пречи на вкуса :)


Готовите рула сложих върху хартия за печене и ги изпекох във фурната






За разкош поръсих с пудра захар





А ето и разрез на този уникален щрудел :) Опитайте го, няма да съжалявате :) Да ви е сладко :)

12 октомври 2016 г.

Домашен туйкс

Това е едно невероятно изкушение което на вкус прилича на туйкс, но мисля, че е по-вкусно :) Сами ще прецените. При мен стана доста твърдо, но това не попречи на изпразването на чинията :) Малко повече време отнема приготвянето му, но си заслужава всяка минута в кухнята. Преминавам директно към приготвянето му. Необходими продукти:

За тестото

* 50 гр. захар
* 120 гр. масло
* 170 гр. брашно
* 1 -2 ванилии
* 1 чаена лъжичка бакпулвер

За карамела

* 1 супена лъжица мед
* 100 гр. захар
* 120 гр. масло
* 400 гр. кондензирано мляко (аз все намирам някакви измислени грамажи като 389 примерно)

За глазурата

* 200 гр. натурален шоколад
* 200 гр. млечен шоколад
* 1 супена лъжица олио




Намачквате си маслото и захарта. Добавяте си брашното и останалите неща и месите до получаването на тесто

Оформяте го в подходящ съд, набождате го с вилица и го слагате да се пече


През това време слагате на котлона маслото, захарта и меда

Когато захарта се разтопи и заври се прибавя кондензираното мляко

На края добавяте и кондензираното мляко и бъркате на слаб огън докато си промени цвета



Изливате карамелената течност върху изпечения блат и го прибирате в хладилника за няколко часа да стегне


На края разтопявате двата вида шоколад и заливате охладената течност с него


Отново прибирате в хладилника и воала :)




Имате един ужасяващо сладък десерт от който се яде пестеливо - повече от едно парче никой не можа да погълне :) Но си струват усилията. При мен стана малко твърд, но това не попречи на опустошаването му :) Да ви е сладко :)

10 октомври 2016 г.

Чийзкейк "ОРЕО"

Чийзкей с бисквитки орео :) Ще се влюбите на секундата :) Реших да го приготвя за тридесетия си рожден ден :) Обстановката беше болно дете и още сто неща на главата ми. Не ми се правеше сложна и засукана торта, а и май повече вървят в нас дребните сладки и имаше да я подмятам из хладилника :) Този уникален десерт седи в черновата ми от около година, все не успявам да го подредя както искам защото снимките са много, но поумнях с една година и реших, че това не е от голямо знаечение. Моят личен празник беше преди има няма 1 година (октомври 2015) , но сега взех нещата в свои ръце :) Членувайки в кулинарни групи във фейсбук си я краднах от една дама която за съжаление дори не мога да назова поименно, но така става с хвърчащите листи :) Естествено заради това реших да се пробвам да си направя местенце където хвърчащите листи ще са в миналото и ще мога да имам всичките любими неща които приготвям за семейството си на едно място :) Сериозно поизостанах с блога, рецептите и вкусотийките. а има доста които чинно седят на опашка и си чакат реда :) Спирам да говоря и директно преминавам към приготвянето на това изкушение. Няколко човека имаха късмета да се докоснат до него и бяха повече от възхитени. Аз обичам много сладко, но лично бих понамалила захарта тук там :) Необходими продукти:

За блата:
* 2 пакета бисквити
* 2-3 супени лъжици какао
* 100 гр. пудра захар (аз следващият път ще сложа 50)
* 70 гр. масло
* 50 гр. смлени орехи
* 5-6 супени лъжици прясно мляко, но аз използвах около 9 до получаването на желаната гъстота на блата

Крема:
* 450 гр. заквасена сметана
* 400 гр. крема сирене
* 200 гр. пудра захар (всеки да сложи според вкуса си)
* бисквитки орео колкото ви се откъсне от душата (аз сложих 10)

Покритие:
* 200 мл. течна сладкарска сметана
* 200 гр. шоколад

Така наречения ганаш малко не ми се получи, но не бях правила до сега. Доста различни грамажи прочетох, но на края ми остана по-течен от колкото ми се искаше. Все ще го уцеля в един момент :) Блата на това чудо смятам да се превърне в основния ми за подобен вид сладкиши. Преди когато не ми е достатъчно гъст си добавях масло, но много ми накъртваше, а сега с добавянето на мляко определено мисля, че това е моят вкус. Смятам да го използвам за почти всички видове чийзкейк които смятам да правя в бъдеще. Преминавам към приготвянето :)



Използвах два пакета бисквити роден край

Орехите се смилат

Разтопявате си маслото в микровълнова фурна

Смилате си бисквитите, и добавяте към маслото

След това добавяте смлените орехи

Какаото

Пудра захар на вкус и след това прясно мляко до получаването на желаната гъстота на блата

Притискате с ръка хубаво получената смес във форма с откачащи се страници


Смесвате сметаната и крема сиренето (аз използвах в случая тези от лидъл)

Добавяте пудра захар, ако не ви е достатъчно сладко добавете още

Получава се пухкава доста гъста смес

Натрошавате бисквитки орео (в моя случай десетина)


Заглаждате сместа върху бисквитите във формата с откачащи се страни


Разтапяте шоколада и сметаната (на мен не що не ми се получи, но се надявам следващият път да е по-успешно)

Заливате чийзкейка с шоколадовата смес и по желание украсявате с бисквитки орео или с каквото ви хрумне

Това е уникален десерт. Доста е сладко, а може би това е най-вкусният блат който съм яла лично аз и смятам да го използвам и в други подобни десерти. Да ви е сладко и на вас :)