23 декември 2015 г.

Мъфини с кокос и фурми

Както май се похвалих преди време си имам силиконови форми за мъфини :) Нещо не ми вървеше с тези форми и все нещо се случваше при доставката им. Най-после дойдоха и аз реших да се специализирам в правенето на мъфини :) Не е като да остават, но май си предпочитат по-стандартните форми :) Тези в интерес на истината дойдоха малко по-сладки от личния ми праг и за това си мисля, че захарта трябва да се намали на половина или поне на 75% :) Преминавам към продуктите:

* 115 гр. брашно
* 150 гр. кисело мляко
* 50 мл. олио
* 200 гр. захар, но със сигурност бих я намалила
* 1 яйце
* 1 бакпулвер
* 1 ванилия
* 40 гр. кокосови стърготини
* 200 гр. фурми, но аз сложих 100 гр. фурми и 100 гр. стафиди

 Разбивате си яйцето, млякото, захарта, киселото мляко и олиото
 Предварително сте си смесили сухите съставки и постепенно ги добавяте към другите до хомогенизиране на смесите.
 Нарязвате и обезкостявате фурмите и стафидите
 Добавяте си плодовете
 След това си слагате кокосовите стърготини и бъркате с дървена лъжица

 Хомогенизирате си смесите и разсипвате в силиконови формички





Невероятни са :) За сутрешно кафе, за следобедно кафе или просто за циркулиращите в кухнята :) Да ви е сладко :)

Пилешка супа

У дома супите хич не са на почит. Единствената супа която се консумира и то много рядко е пилешка и то не тази която ще ви представя :) Консумираме бяла супа, в нея освен фиде, пилешко месо и застройка няма нищо друго. Реших да направя подобна, но да сложа и някой друг зеленчук вътре. Супите са винаги доста гъсти и естествено тази също беше изключително гъста, но пък така разбрах, че мъжът ми обичал точно такава супа. Горкичкия да бъде държан на бялата от години и аз да не знам, че харесвал такава. Той и детето бяха много доволни. Обикновено детето яде много повече супа от нас, често готвя само за нея супи, но ние и двамцата се мръщим :) Спирам да дрънкам за семейните ни проблеми със супите :) Преминавам към необходимите продукти: 

* 2 пилешки бутчета
* 2 картофа
* 2 малки или 1 голям морков
* 1 лук
* 2 топки фиде


 Сварявате си пилешките бутчета
 Нарязвате си морковите, картофите и лука и ги сварявате в бульона в който е вряло пилето
 Обезкостявате си пилето
 Добавяте си фидето при зеленчуците и на края пилето


Особено вкусна е за студените зимни дни :) А може и да си я застройте според мен :) Ако обичате разни зелении като магданоз и тн може да си добавите :) 

Ароматни картофки

Исках нещо на бързичко да приготвя като гарнитура и какво по-бързо от картофки на фурна. Много бързо се приготвят и всеки има продуктите у дома. Минавам към директно към това което ще ви е необходимо.

* 5-6 картофа (зависи от големината им)
* 4-5 супени лъжици олио
* 2 чаени лъжици червен пипер
* 2 чаени лъжици шарена сол
* сол на вкус
* 30 гр. масло по желание

 Обелвате си картофите, измивате ги и ги разполовявате
 В тавичка изсипвате олиото, червения пипер, чубрицата и сол ако слагате. Моята чубрица беше достатъчно солена и аз не съм слагала сол. Разбърквате всичко в тавичката и овалвате картофките от всякъде. Слагате ги с разрязаната част към дъното на тавата.

 По желание слагате парченца масло и го слагате във фурната



Невероятно ароматни, неустоими и вълшебни картофки. Да ви е сладко :)

22 декември 2015 г.

Курабии "луд на шарено се радва"

С детето решихме да се позабавляваме един ден с направата на някакви шарени сладки. Естествено тя избра цветовете и за това единият вид са малко като за хелоуин. Изнамерих една рецепта от бабиния тефтер и се захванахме. В интернет има толкова много рецепти, че понякога не мога да се спра на никоя. За това отварям стария овехтял тефтер и си заплювам някоя рецепта според наличните продукти. Прави ми впечатление, че във въпросния тефтер има рецепти за торти с изумително много продукти. Нещо като 20 яйца, един килограм орехи и ужасно много масло. Едно време тези 20 яйца и това кило орехи май са ги нямали за нищо :) Но стига с лирическото отклонение. Преминавам към необходимите продукти:

* 2 яйца
* 250 гр. захар
* 210 гр. олио
* 550 гр. брашно
* 1 п. бакпулвер
* 1 лимон (кората + сока от половината лимон)




Разбивате си яйцата, добавяте захарта, олиото, кората и сока от лимона и разбърквате добре. След това постепенно си добавяте брашното до оформянето на меко не лепнещо тесто.
При мен тестото беше приблизително 1200 грама. Разделих го на четири равни части.



 Използвах прахообразни бои и всяка топка оцветих различно.

 Разточих на приблизително еднакви кори. Жълтата кора разточих върху прозрачно стреч фолио за да ми е по-лесно после да го преместя.


 Навивам на руло и режа на бисквитки. Моите станаха малко по-елипсовидни от колкото кръгли, но пък на вкус бяха много приятни.



 Тези цветове се блъскат зловещо, но важното е да е шарено и детето да се радва. Процедурата се повтаря с другите цветове. Искаше ми се цветовата комбинация да е по-нежна, но за жалост е като за хелоуин.






Ето я и шаренийката в чинийката :) Да ви е сладко :)

Богат солен кекс

За пореден път се убеждавам, че в нас солените неща не са на почит :) Естествено с изключение на мекиците и милинките. Направих солен кекс с различни благинки вътре, изяде се, но не и настървено както се яде всичко в нас :) На мен лично ми хареса, мъж ми яде с вдигната лява вежда, детето обожава маслини и според мен заради тях преглъщаше звучно. Хареса им, но дружно казаха, че кекса трябва да е сладък и може би думата кекс беше смущаваща в цялата ситуация :) Събрах няколко рецепти, добавих няколко съставки от мен и се получи доста задоволителен резултат. Преминавам към необходимите продукти:

* 4 яйца
* 200 гр. кисело мляко
* 300 гр. брашно
* 100 мл. олио
* 6 гр. бакпулвер
* 200 гр. сирене
* 160 гр. колбас
* 160 гр. кисели краставички
* 65 гр. маслини
* чубрица, черен пипер ... подправки които харесвате

Напушваме на смях като си помисля, че от колбаса, маслините и киселите краставички имах точно толкова, но пак се получи. Според мен и колкото ви е на сърце да сложите благинки, пак ще бъде вкусно. Аз примерно бих сложила по-малко сирене или бих го заменила с кашкавал. Според мен вариациите са ужасно много и може да си го направите по ваш вкус.


Нарязвате си желаното количество сирене, колбас, кисели краставички и маслини (а може и да прибавите от вашето въображение)




 Разбивате си яйцата, добавяте киселото мляко

 След това олиото и на края брашното

 Разбивате всички продукти до получаването на гъста консистенция.
 Добавяте си разбърканите благинки и разбърквате с лъжица
 Аз намазах с олио стъклена тавичка, загладих сместа и я изпекох




А ето и парченце от това божествено изкушение :) Да ви е сладко :)