31 октомври 2015 г.

Сладки балеринки

Ще ви представя едни много приятни сладки :) Стават доста бързо, изчезват още по-бързо, а вкуса е много непретенциозен. Не са сладки, а по-скоро имат приятен леко солено - сладък вкус. Не всеки обича смесването на вкусове и заради това мисля, че всеки сам трябва да си прецени дали да ги направи. Продуктите са изключително малко, напоследък явно съм минала на икономични рецепти, че го споменавам по-често от колкото трябва :) Няма да пиша повече, а преминавам директно към необходимите продукти:

* 2 пакета крема сирене (250 гр.)
* 1 пакет масло (125 гр.)
* 2 чаши брашно (при мен беше около 230 гр.)
* 2 пакетчета ванилия (може и ампула)
* около 50 гр. захар за овалване 



 Стопявате си маслото в микровълновата, добавяте крема сиренето,ванилията, брашното и замесвате меко тесто

 С помощта на кръгла форма или чаша си изрязвате кръгчета
 В чинийка си овалвате двустранно кръгчето, след това го сгъвате през средата
 И след това още веднъж през средата

 Подреждате ги в тавичка и печете с вентилатор на 180 градуса





 Това е всичко, да ви е сладко :)

Козуначено руло с мармалад

В събота и неделя винаги ми се иска да приготвя някаква закуска, но понякога се сещам в петък късно вечер, а хич не съм от ранобудните, че да стана преди всички да приготвя нещо. Та мързела ме беше обхванал, но желанието за закуска беше по-силно и заради това реших да ползвам моята добра приятелка хлебопекарната за замесване на тесто :) И понеже ми се искаше да е нещо сладко си направих сладко тесто, после го намазах с мармалад и изпекох :) Бях изненадана колко бързо изчезна, до края на уикенда не беше останала и трохичка :) И понеже реших да не го плета на плитка го подредих в кексова форма. Прилича на козунаците естествено, но за мен месенето на Великденски козунаци на ръка няма нищо общо с това от хлебопекарната, но пък става за бърза закуска за почивните дни. Преминавам към рецептата:
Необходими продукти:

* 2 яйца
* 250 мл. прясно мляко
* 200 гр. захар
* 100 мл. олио или масло
* 750 гр. брашно (аз хвърлям по едно око на пекарната и добавям при нужда)
* 1/2 кубче жива мая или суха 2 мерителни лъжички (малките на пекарната)
* мармалад по избор, а става и с шоколад естествено

Единствено си затоплям прясното мляко и си разтварям маята до шупване и след това добавям останалите продукти в хлебопекарната. Пускам я на програмата месене и имам готово тесто без да си мръдна пръста, че е и втасало :)


 Разделям го на три що годе равни топки
 Всяка я разточвам тъничко и я мажа с избрания мармалад
 Завивам на руло, леко усуквам и след това го слагам в кексова форма

 Така процедирам и с останалите 2 топки, след това го оставям да втаса за около 40 минути, зимата използвам парното и този процес се ускорява
 Пека го на 180 градуса с вентилатор, малко беше неравна основата, но като го обърнах не му личеше много :)

 След разреза естествено има сладко на всякъде, малко разчиствах хладилника от отворени бурканчета и за това са различни видове, но това не попречи на вкуса.

 Най-плътния слой е от сладко което се реже и най-много ни хареса на вкус.



Да ви е сладко :)

29 октомври 2015 г.

Маслени сладки с пълнеж от нутела

Ммммм само да има нутела някъде и всичко е ясно :) Естествено поредната рецепта на Ваня която бях набелязала от много време. Съчетах я с приготвянето на ореховки и не ми се наложи да изхвърля белтъците. Чудех се дали да не направя целувки, но ореховките надделяха от чисто любопитство. Всичко в нас изчезва за отрицателно време, а предпочитам домашните сладки и за това винаги съм в търсене на някоя нова рецепта. Стига съм приказвала ами да преминавам към направата на сладките. В линка с оригинала не трябва да ви изненадва, че всичко е на половина, аз просто удвоих дозата за да има поне за 2-3 дни :) Необходими продукти:

* 250 гр. масло
* 2 жълтъка
* 6 супени лъжици пудра захар (в рецептата има и ванилова, но аз нямах в нас)
* 360 гр. брашно
* орехи за овалване на сладките

** с останалите два белтъка може да направите ОРЕХОВКИ или ЦЕЛУВКИ

 Разтопявате си маслото и добавяте жълтъците
 След това добавяте пудрата захар
 На края добавяте и брашното, но аз винаги не го слагам всичкото, а си оставям за добавяне и понякога ми мърдат грамажите
 Замесвате си меко маслено тесто
 Правите топчета с големината на орех и ги овалвате в счукани орехи и от двете страни
 С помощта на точилка или някакъв друг уред си правите дупчица в средата за да можете след това да напълните сладките

 Готовите изпечени сладки си пълните със сладко или както е в моя случай с нутела. Естествено се разсеях докато стопявах шоколада в микровълновата и се разделих с една пластмасова чаша и понеже времето съвсем ме притискаше ги напълних малко некачествено без да разтопявам нутелата. На вид не ги докарах, но на вкус са невероятни.


Естествено, че ги ядохме директно от тавата и не стигнаха до каквато и да е подредба. Следващият път ще се постарая. А рецептата видях от ТУК

Ореховки

Ореховките са ни любими и честичко си купуваме насипни от близкото магазинче. Все съм си представяла, че приготвянето им е много сложно, но отново се оказах в сериозна грешка. Според мен продуктите всички ги имаме налични в кухнята. Съставките са само четири, а забъркването им става буквално за секунди. Естествено са ви необходими само белтъците, но веднага ще ви предложа идея и за жълтъците, че аз лично много мразя да хвърлям каквото и да е. Тааа минавам към приготвянето им :) Необходимите продукти са:

* 230 гр. орехи
* 2 белтъка
* 170 гр. пудра захар
* 1 ампула ванилия

Аз лично орехите си ги натроших в хаванче, предпочитам ги пред смлените, така се усещат орехите, а иначе им се губи вкуса според мен :)


 Начупваме си орехите с помощта на хаванче
 Добавяме пудрата захар
 След това изсипваме ванилията и белтъците и разбиваме с помощта на миксер
 Не се получава тесто ами лепкава консистенция
 С помощта на лъжичка оформяме ореховките върху хартия за печене

 Печем за около 20 минути без вентилатор. Едната тава я пекох с вентилатор, но станаха малко по-твърди. По-интересното е, че след ден - два станаха изключително меки.


Да ви е сладко :) А как да оползотворите жълтъците вижте тук :)

20 октомври 2015 г.

Тиквички на фурна

Да си призная честно много обичам тиквички, но семейните се мръщят. Не мога да си обясня защо, но трудно ги пробутвам, а на мен много ми се хапват. Веднъж мога да ги прокарам за вечеря и то само на мъжката половина от семейството, но дребното категорично отказва тиквички приготвени по какъвто и да е начин. Тази манджичка я знам от мама и най-вероятно е от нашия край, може да ви се стори малко странна, но е вкусна :) Може да се приготви и с ориз по средата, но това категорично няма да мине у дома. Без ориз се преглъща с мълчание, но ако го прибавя ще си подпиша "смъртното наказание" :) Минавам директно към приготвянето. Става много бързо и лесно и според мен е вкусно :) Необходими продукти:

* 1 - 1,200 кг тиквички (зависи за колко време искате да стигне)
* 1 връзка копър
* 50-60 гр. брашно
* сол на вкус
* малко олио, но колко точно ... това е добър въпрос (по-долу съм разказала за олиото)

Заливка:

* 500 мл. прясно мляко
* 2 яйца

 Обелвате си тиквичките и ги нарязвате на шайби, ако ми е спокоен ден си ги осолявам в една купа и ги разбърквам, но понякога знаете как времето лети, а няма нищо за ядене и просто след всеки ред ги минавам леко със солницата.
 Подреждате половината в намазнена тава и леко поливате с олио
 Поръсвате със ситно нарязан копър (хич не ме бива със ситното май)
 Останалата половина тиквички овалвате в брашно и подреждате върху копъра до приключването им.
* тук ще издам една мързелива тайна на домакините. По принцип ако нямате време което ми се случва много често си подреждате всички тиквички и на края ги наръсвате с брашно, така го правя в 98% от случаите с мама :)
 Правите си заливка от 2 яйца и половин литър прясно мляко, но на мен ми харесва с малко повече мляко.

 Заливате тиквичките и ги мушкате във фурната
 Пече се на 180 градуса според фурната (дали с или без вентилатор преценете вие)



** Мисля, че цял живот ще се сещам за първите си тиквички в живота. Естествено всичките ми първи стъпки в кухнята са били под диригентството на мама :) Милата ми майчица винаги работи с "точната" пропорция ливвам и от там ще ви разкажа на кратко как наготвих първите си тиквички с половин бутилка олио, няколко часа търкане на печката и целият под около нея. Диктува тя кое как се прави, а аз старателно записвам, добавя тя на редовете да ливвам олио, аз естествено изпълнително ливвам стабилно количество олио и в един момент осъзнавам, че половин бутилка олио просто липсва, но напълно вярвам на мама естествено. Не се замислям много, мушкам ги във фурната изпълнена с гордост и отивам в другата стая. Някакъв странен мирис се носи из къщи, хуквам към терасата и поглеждам фурната от която просто се излива олио, дими, пуши ... все едно съм запалила огън. Естествено, че първите ми тиквички отидоха в кофата, но пък се смея на тази случка от близо десет години :) Дано съм ви и развеселила с моите тиквички, да ви е сладко и дано ви харесат :)