27 юли 2015 г.

Шоколадови бисквитки

Тези бисквитки ядох в една приятелка и след това просто нямаше как да не ги направя и у дома! Невероятно вкусни, топящи се в устата и свършващи много бързо. Нейните бяха поляти с бял шоколад и ядки, но нямах време и търпение да ги разкрасявам. Хапнахме си ги натюр както се казва, бяха за домашна консумация и за това не се старах много :) Спирам да приказвам и направо ви ги представям. Необходимите продукти за това шоколадово изкушение са:

* 330 гр. брашно
* 1/2 чаена лъжичка бакпулвер
* 225 гр. меко масло
* 300 гр. захар
* 2 големи яйца
* 90 гр. какао (нещо не мога да намеря хубаво тъмно какао, приемам всякакви предложения)
* 1 чаена лъжичка есенция ром
* щипка сол

В купа разбиваме мекото масло със захарта.

 След получаването на пухкав крем добавяме яйцата едно по едно до пълното им хомогенизиране. След това добавяме и есенцията ром (може и без нея ако не ви е по вкуса).
 Добавяме какаото и отново разбъркваме с миксера. Предварително в купа си разбъркваме брашното със солта и бакпулвера и внимателно го добавяме към сместа. Бъркаме с дървена лъжица или с ръка (кой както предпочита)
Готовата смес завиваме с фолио и прибираме в хладилника за час - два.
 За да станат вкусни, трябва да се разточат по-дебеличко. Трябва и да не се препичат за да не са твърди, тестото трябва да диша. Дебелината на тестото трябва да е около сантиметър - сантиметър и половина и печенето става за около десетина минути.
 Приберете половината тесто в хладилника докато правите формички защото бързо започва да лепне и трудно се работи с него.
 Яденето започна докато бяха в тавата и подредба в купа или поднос така и не последва :) За това импровизирана снимка в тавата и готово :) Да ви е сладко :)


Мъфини с крема сирене

Отново нещо соленичко подходящо за плажна закуска и естествено от блога на Ваня :) Не знам защо мъфините не са сред силните ми кулинарни моменти в кухнята и все с трепереща ръка посягам към тях, но за пореден път реших да се доверя на Ваня Джорджевич и са безпогрешни :) Докато са топли са умопомрачително вкусни, но и след това може да им се насладите :) Преминавам към рецептата, че пак ми се напълни устата със слюнка :) Ето ги и необходимите продукти:

* 1 яйце
* 200 мл. прясно мляко
* 7 гр. суха мая
* 100 мл. олио
* 1 чаена лъжица захар
* 1 чаена лъжица сол
* 470-500 гр. брашно

** 200 гр. крема сирене, яйце за намазване

Разтваряте си маята в топлото мляко, в купа разбивате леко яйцето, добавяте останалите продукти след това млякото и маята и омесвате меко тесто.




Оставяте тестото да почине за 15 минути и го разделяте на 12 равни части (при мен май не станаха много равни, но това естествено не промени невероятния вкус)
Преминаваме към оформянето на мъфините. Всяко кръгче разточваме на елипса
 От средата към единия край го режем на лентички
 Мажем обилно с крема сирене
 Завиваме на руло от страната с крема сиренето

 Оформяме охлювче и го слагаме в предварително намазана с олио силиконова формичка. Така процедираме с всички 12 кръгчета.
  Оставете ги да починат за 15 минути, намажете ги с яйце и по желание ги поръсете със сусам и ги сложете във фурната. Стават доста бързо :)



Нещо не го докарах от към снимки на изпечените мъфини, но изчезваха за секунди :) Следващият път ще се постарая повече, но ви пожелавам приятен апетит :) А ето и оригинала ЦЪК

Гевреци с микс от семена

Реших да направя гевреци за директна закуска на плажа, да не губим време за ядене. Получиха се разкошни, а идеята взех от Ваня Джорджевич - невероятен майстор :) Получиха се невероятни и издържаха доста време. В метална кутия останаха дори меки. Представям ви и рецептата :) Необходими продукти:

* 400 мл. прясно мляко
* 1 супена лъжица захар
* 1 супена лъжица сол
* 1 кубче жива мая
* 50 мл. олио
* около килограм брашно (колкото поеме както се казва)

* 2 литра вряща вода с 5-6 чаени лъжички сода
* микс от семена

В купа си стоплих млякото, добавих захарта и солта и сложих маята. След това добавих олиото и брашно до постигане на меко тесто.

 Разделих на 11 що годе равни топчета
На котлона слагаме да заври водата със содата, а на кърпа разпределяме семената

Преминаваме към оформянето на гевречето. Топчето го разделяме на 2 и от двете части оформяме фитили. Усукваме ги и им събираме крайчетата за да се получи геврек. Слепете ги възможно най-здраво за да не се разпаднат при варенето (при мен се случи с един, но май го държах повечко във врящата вода)




Преминаваме към сложната част :) Във врящата вода пускаме гевречето за 30-40 секунди и веднага го слагате върху кърпата със семената. После поставяте във фурната и печете, семената остават от горната страна :)






Да ви е сладко :) А ето тук е и оригиналната рецепта ЦЪК


11 юли 2015 г.

Картофени кюфтенца

Много ги обичам, но винаги съм смятала, че е доста пипкаво за правене и съм си купувала от топлата витрина. Веднъж с една приятелка направихме и видях, че представите ми са били доста грешни :) От тогава приготвям само в домашни условия защото вкуса няма нищо общо с купешките :) Количествата последния път бях малко по-сериозни, но ни предстоеше пътуване и трябваше да използвам всички налични картофи :) Необходими продукти :)

* 1 килограм и половина картофи
* 350-400 гр. сирене
* 2 яйца
* 1-2 лъжички сол (зависи колко е солено сиренето)
* чубрица

За пърженето използвах 2-3 яйца, брашно и олио.

Сваряваме си картофите и ги обелваме, след това с познатата на всички преса ги намачкваме хубаво.
След като намачкаме картофите добавяме яйцата, сиренето и чубрицата. Разбъркваме до получаването на равномерна смес и прибираме в хладилника за един час да стегне. Не, че няма да станат ако не ги приберете, но някак си по-стегнати стават. Общо взето грамажите на продуктите варират според количеството на картофите и вашия личен вкус. Нямах зелена свежа подправка и заради това я пропуснах, но винаги може да сложите по ваш вкус.



В една по-дълбока чиния си разбиваме яйцата, в друга добавяме брашното и преминаваме към пърженето на кюфтетата.

След това оформяме с ръце кюфтенцето, овалваме го в брашно, потапяме го в яйцето и го пускаме в нагорещено олио. Пържат се доста бързо и от двете страни :)


Изваждаме ги и сервираме топли, ние ги хапнахме с любимите ни домати и краставици. Да ви е сладко :)