23 май 2015 г.

Ягодово парфе

Винаги съм смятала, че този десерт не е по силите ми, но се оказа, че съм в голяма грешка :) Естествено, че си откраднах рецептата от скъпата ми приятелка Нана :) Няколко пъти се разбирахме да ходим на гости, правеше парфе и дребното се разболяваше в последния момент или се случваше нещо друго и аз си оставах със сънищата за парфето :) На края реших, че просто ще го направя и ще е неизменна част от менюто у дома. Стига съм приказвала, време е да преминем към направата на този изключителен десерт. Другото което ме спечели е, че блата не е с бисквити, аз ги обичам, но мъжа ми не ги харесва и подминава всички десерти направени с бисквити. Този блат ще го ползвам и при други десерти с бисквитен блат.
Необходимите продукти са:

За блата

* 2 яйца
* 5 супени лъжици захар
* 4 супени лъжици брашно (ако предпочитате кафяв блат сложете 3 лъжици брашно и 1 какао)

За крема

* 600 грама заквасена сметана
* 100 мл течна подсладена сметана
* 300 грама ягоди или други плодове (става и със замразени)
* 5 супени лъжици захар (следващият път ще сложа поне още 3, но е въпрос на вкус)
* 2 пакетчета желатин

Започваме с блата и разделяме белтъците от жълтъците
 Белтъците разбиваме заедно със захарта. 

След това се добавят двата жълтъка и брашното.

 Изсипваме хомогенната смес във форма с откачащи се стени и покрита с хартия и печем за около 25-30 минути във фурната.

Моят блат малко се наду, но го продупчих с вилица на две-три места и замазах положението. Изваждаме го от формата с откачащи се стени след като се охлади напълно. Докато блата се пече и се охлажда се залавяме с крема.
 
 Поръсваме ягодите със захар и включваме пасатора в действие.
 След това добавяме заквасената сметана и разбъркваме внимателно с лъжица.

 Сметаната охлаждаме преди разбиването. В отделна купа я разбиваме до получаването на нещо като смес за целувки :)
 Добавяме я към крема и разбъркваме внимателно.
 Полученият крем е невероятно пухкав и въздушен.

След всичко това се залавяме и с желатина. Работим по описанието на пакетчето. Разтваряте си двете пакетчета желатин в около 150-200 мл вода, аз лично ако остане сухо му добавям още вода на око. След като набъбне го разтваряме на водна баня на котлона. Понякога ми се получава гладка и прозрачна смес, а друг път седи като пяна. Все е разтворен, но не мога да разбера дали се дължи на различните марки желатин или на нещо друго. Изглежда ето така ... или поне моят в този случай изглеждаше така :)

На края добавяме готовия желатин към крема и разбъркваме внимателно. Остава само да сглобим картинката и сме готови. Закопчаваме изстиналия блат в подходящ съд и внимателно изсипваме крема върху него. Заглаждаме отгоре и го слагаме в хладилника за 4-5 часа (по-хубаво е дори за цяла вечер). След като извадите парфето от хладилника внимателно с помощта на нож отделете стените на формата от парфето и ги премахнете. Украсявате по желание иииииии да ви е сладко. Аз украсявах след като престоя и вече имах публика с вилици и чинии в ръка и просто наръсих едни шаренийки хей така да не е голичко и готово :)






19 май 2015 г.

Икономични кашкавалки

Трябваше да спася положението с хапването, нямах възможност да изляза, а нещо се беше понатрупал повече кашкавал от колкото може да се консумира и си наумих да го пласирам в едни кашкавалки. Другият проблем беше, че имах определени продукти и трябваше да се получи от нищо нещо :)
Необходимите продукти за кашкавалките са:

* 100 мл. вода
* 100 гр. кисело мляко (може да ги разбъркате, че да се получи айран)
* 2 супени лъжици захар
* 3 супени лъжици олио
* 1 супена лъжица с връх мас
* 400 гр. брашно
* 7 гр. суха мая

** шарена сол на вкус
** кашкавал (чиито грамаж е малко на око, но изразходвах много по-малко от колкото ми се искаше)

Най-хубавото на тази рецепта е, че в тази последователност се сипват продуктите в хлебопекарната и след час и половина тестото ви е готово :) Като се замисля на ръка май ще се замеси доста по-бързо от в машината, но друго си е някой да ти свърши половината работа. За жалост малко ги препекох на края (пак правех още нещо), но хубавото е, че не останаха повече от 2 дни. То и количеството не е много, но според мен може да се удвои.


 Изключително меко и еластично тесто излезе от машината
 Разделяме си тестото на 6 равни топки
 Разточваме във формата на елипса
 Режем на сравнително равни ресни (моите хич не са равни, но това не пречи на крайния резултат) След това мажем с олио с помощта на четка и поръсваме с шарена сол на вкус.


 Настъргваме си кашкавал, аз стъргах директно върху разточената елипса и за това малко ми се загуби грамажа на кашкавала, а и нямах представа колко ще ми трябва - общо взето кашкавала беше на око.
 Започваме да завиваме диагонално до край и след това завиваме на охлюв, подреждаме в тава, но на разстояние защото се надуват и слагаме във фурната.



Изпечени и готови за консумация :) Да ви е сладко!

Банички с филе и кашкавал

Идеята ми хрумна след като открих едно позабравено филе на което не му беше много чиста работата :) Направо беше тръгнало към кофата с пълна сила и за да го спася реших, че трябва да премине през термична обработка. И понеже ми се видя доста скучно и самотно да е само филе, реших да добавя и кашкавал. Няма нищо друго освен олио и кори :) Хей така на бързичко спретнах чудни банички. Има още няколко, а поръчката за следващите е за утре :) Много обичам мъжа ми да се прибере с кори и да каже, хайде да ги пробваме и със сирене :) Освен, че стават бързо явно са и много вкусни, аз за жалост не ги опитах, но се доверявам напълно на семейния бой за топли банички :) Промените които ще направя следващият път са, че ще използвам по-малко мазнина и ще намажа само половината кора. За мен бяха леко по-мазни от колкото трябва, но пак се харесаха :)

Необходимите продукти са:

* 1 пакет кори за баница (аз използвам фамилия)
* олио
* 200-250 гр. кашкавал
* 200-250 гр. филе/шунка

Започваме с приготовлението :) Аз нарязах филето и кашкавала на кубчета, смесих ги в една купа и просто ги разбърках (дааааааааааа, няма друго) :) Разпънах си корите и започнах с намазването на цяла кора с мазнина с помощта на четка. Утре ще пробвам да намажа само половината кора :) Ето я посоката на разгъване и вече намазаната кора.


Прегъваме кората на две през средата (късата страна към късата страна)

 След това още веднъж през средата
 Слагаме плънката в единият край и започваме с прегъването
 Аз хванах първо долният десен ъгъл и го загънах към лявата страна. След това хванах долен ляв ъгъл и го прегънах нагоре. Мисля, че горе долу стана ясно, прегъваме докато свърши листа и остане една триъгълна баничка.

 Ето я и готовата баничка преди да я метна в тавата :)
 Подреждаме баничките, мажем с олио/масло и ги слагаме във фурната. От пакета фамилия ми остана една единствена кора :)
 Изпичат се изключително бързо защото са тънички и плънката е малко.


Да ви е сладко :)