24 февруари 2015 г.

Пица

Няма човек който да не обича пица според мен :) За това като ни се прияде гледам да правя домашна. А и в заведенията винаги липсва някоя съставка която обичаме. За това при домашната слагаме всичко което ни харесва семейно. Последната наистина беше ужасно вкусна. Замесвам тесто в хлебопекарната, нарязавам си всичко и пицата е факт. Естествено разновидностите на пицата са безкрайно много и всеки може да си сложи отгоре нещата които обича :)

Необходими продукти за тестото:
* 100 мл. прясно мляко
* 200 гр. кисело мляко
* 1 чаена лъжица сол
* 1/2 чаена лъжица сода
* 5 гр. суха мая
* 400 гр. брашно
* 1 щипка захар
Всичко се замесва в пекарната на програма за тесто която при мен е 1 час и 30 минути. Оставям тестото в хладилника за някой друг час и имам готово тесто за пица. Същото тесто, но в двойна доза си замесвам за мекички.

Необходими продукти за така наречената плънка на пицата :)
* 3-4 лъжици кетчуп
* чубрица на вкус
* 5-6 кисели краставички
* 1 малка консерва царевица
* 200-300 гр. кашкавал
* 1/2 топено сирене
* 2 кренвирша
* 200 гр. свинско филе

** това са съставките на моята пица, но вие може да си я приготвите по ваше желание и вкус :)
Разтягате си тестото в намазнена тавичка, мажете обилно с кетчуп (придава една особена сладост), поръсвате с чубрица, след това нареждате кренвиршите на колелца, покривате с филенце (правила съм само с един вид месце), след това с кисели краставички, царевица, настърган кашкавал и отгоре аз съм наредила кръгчета топено сирене. Да ви е сладко :)

23 февруари 2015 г.

Руло Стефани

Руло Стефани е сред любимите ни вечери у дома. До скоро рядко се сещах за него, но напоследък го приготвям по-често. То е от типа лесно, бързо и вкусно :)

 Необходимите продукти са:

* 1 килограм кайма (аз винаги меля месо)
* 1-2 филии сух хляб
* 4 яйца (сварени) и 1 сурово яйце за омесване на месото
* 2 моркова
* 5 кисели краставички
* 1 лук
** подправките които аз използвам са кимьон и чубрица
* галета по желание
* сол на вкус

В тавичка си замесвам каймата, суровото яйце, лука, 2 филии хляб накиснати във вода (ако хляба е домашен слагам една), кимьона, чубрицата и сол. Предварително съм сварила 4 яйца и 2 моркова, добавям кисели краставички и това е плънката ми за рулото. Правила съм го и без кисели краставички и пак се изяжда :) Оставям малко каймата да преседи омесена. Използвам тавичка тип каравана и застилам част от каймата на дъното, редя нарязаната и разбъркана плънка, след това с ръце оформям рулото и пека с малко вода. По желание наръсвам рулото с галета, а може и с кашкавал малко преди да е изпечено. Да ви е сладко :)

Така изглежда моята плънка

Разстилане на каймата

Разположената плънка



Готовото руло

Поръсено с галета

Стана като петниста хиена ... лука нещо се препече
Друго разпределение на плънката, без кисела краставичка

Пилешки дробчета

Пилешки дробчета по селски :) Тези дреболии се оказаха много лесни за изпълнение, аз не ги ям,но мъжа ми каза, че са уникални на вкус. Ще ви кажа как ги приготвих аз :)
Необходими продукти:

* 1 - 1200 гр. пилешки дробчета
* 3-4 супени лъжици соев сос (зависи от вкуса)
* 300 гр. гъби
* 2 моркова
* 2 червени чушки
* 4 лука
* 5-6 супени лъжици олио

 Измивате си дробчетата и ги подреждате в тавичка, аз използвах йенска тенджера с капак. След това заливате със соев сос, слагате нарязаните гъби, моркова, чушките и лука нарязан на полумесеци. Внимателно разбърквате всичко, слагате олио, захлупвате го с капака и го мятате във фурната. Докато се пече може да го разбъркате внимателно един - два пъти. Аз на края махнах капака и ги запекох за 5-10 минути. Разнасяше се невероятен аромат, а и усмивката на лицето на мъжа ми беше достатъчно показателна :) Да ви е сладко :)

18 февруари 2015 г.

Шоколадов сладкиш


Този сладкиш беше любим в детските ми години :) Мама го приготвяше и изчезваше за секунди. Заливаше се с едновремешните байкалчета, но ако днес го залеете с тях ... не мисля, че ще се получи това което трябва :) Спомням си първият учебен ден в първи клас, носим поднос със сладкиш и естествено се изсипа до последното парче в колата, след това мама забрави фаровете на колата (на 15-ти септември всички ги пускаха) и падна акумулатора :) Все хубави спомени имам покрай този сладкиш, но вкуса му е незабравим :) Мама каза, че това е подобие на фъч, но с по-малко продукти. Необходимите продукти за това сладко изкушение са:


* 1 чаена чаша захар
* 1 бурканче кисело мляко (400 гр.)
* 1/2 чаена чаша олио
* 2-3 супени лъжици тъмно какао
* 1 чаена лъжичка сода
* 2 чаени чаши брашно (винаги може да варира)

За глазурата:

* един фин млечен шоколад
* 2 чаени лъжички прясно мляко
* 2 чаени лъжички масло/маргарин
** по-лесния вариант е малка кутийка течен шоколад финети се размазва докато е горещ сладкиша и си спестявате приготвянето на глазура :)

Всички съставки освен брашното се слагат в купата на миксера и се разбъркват. Брашното се добавя постепенно, последният път използвах точно 2 чаши, но ми се е случвало и да добавям. При първите ми опити в сладкарството питах мама какво точно значи кексово тесто и нейните думи бяха: Трябва да можеш да правиш осморки с бъркалките - тогава е готово. И до ден днешен използвам тази схема за получаването на хубаво тесто и не съм имала засечки. Изпича се много бързо и се прави глазурата. Ако се маже с течен шоколад (по-често го прилагам) се изважда от фурната и се нанася шоколада. Другия вариант е начупен на парченца фин млечен шоколад (поема и два за глазура), 2 лъжички масло и мляко (понякога добавям нещо докато ми хареса консистенцията), разбърквам всичко и заливам сладкиша. Изчезва за секунди :) Да ви е сладко :)

Консистенцията на тестото


Преди да скочи във фурната

Изпечен

Нанасяне на глазурата (фин млечен в случая)


Изчезващите парченца



Охлюви


Сиропирани охлюви по рецепта на свекърва ми. Преди 6-7 години ми написа рецептата за любимите на мъжа ми сиропирани охлюви, но след като я прочетох осъзнах, че нямам шанс да я направя, а и нищо не разбрах. По това време можех да сваря яйце и имах набор от не повече от 2 манджи в тефтера :) Естествено от тогава доста се промениха нещата и на скоро мярнах рецепта за охлюви в интернет, изрових листа от свекърва ми и установих, че рецептата е елементарна :) Та ето и необходимите продукти :)

* 2 яйца
* 1 кубче мая
* 125 гр. масло (още някоя лъжица за след това)
* 1 чаша прясно мляко (около 250 е моята)
* 1 малко пакетче канела
* 100 гр. орехи
* 1 килограм захар, но аз сложих по-малко в сиропа :)
* 600 грама брашно (приблизително)


Затопляте си леко млякото и в него слагате кубчето мая да шупне. Аз в отделна купа се захванах с останалите неща. Сложих едно яйце и един жълтък (другия белтък отделяме на страни), след това предварително разтопеното масло (по рецепта е 4 супени лъжици, но го измерих около 125 грама), 3 супени лъжици захар и започнах да добавям брашно. Прибавих и маята когато беше готова и омесих до получаването на много приятно тесто за работа :) Разделих на две топки и всяка на три отделни, получават се 6 топки. Разточих на малко кръгче първата (колкото чаена чинийка горе долу), намазах с масло, върху нея втората + масло и на края третата. Готовите кръгчета разточих на голяма кора и намазах с белтък. Наръсих с 2 супени лъжици захар, канела, орехи (смлени, начукани, нарязани или на кой както му харесва) и след това навих на руло. Рулото нарязах на филийки около 1-2 сантиметра и подредих в тавата легнали. Първоначално подредих всички кръгчета в една тава, но след това направих разместване понеже удвояват обема си. И определено имаха нужда от оооооооооооооооще малко пространство за да не залепнат помежду си :) Оставяме на страни да втасат за около час, аз ги слагам на радиаторите и втасват доста бързо. След това ги изпичаме до зачервяване, но според мен трябва да са леко препечени защото като се сиропират ще станат доста влажни (както станаха моите) :) След като охлювите са изпечени си приготвяме сиропа. По рецепта е един литър вода и един килограм захар, но аз сложих 700 гр. захар и са повече от задоволително сладки. На котлона се слага захарта и водата и се пуска на слабо докато заври или захарта се стопи. Аз сложих една чаена лъжичка лимонов сок на края и с това количество залях и двете тави с охлюви. Да ви е сладко :)


Тестото

Първа тройка

Съвсем малко кръгче
Трите кръгчета слепени с масло

Кръгчетата разточени на кора

Първо мажем с белтък

Поръсваме захар

След това канела, но следващият път ще е по-малко

Орехите

Завиваме на руло

Режем на розички


Първо ги събрах в 1 тава, но после ги разпределих в 2

Ето ги двете тави

Вече втасали (още малко място им трябва)
Тъкмо изпечени
И втората тава
Ако има повече място няма да залепнат