24 януари 2015 г.

Здравословни бисквитки с лимец



Реших да си почина малко от хляба тестото и понеже всички знаем, че забраненият плод е най-сладък, се принудих да потърся нещо с лимец. Преди време ми се наложи да си почина от  глутена и се сетих, че в килера се търкаля малко брашно от лимец. Намерих перфектните бисквитки и се залових с приготвянето им. Рецептата може да варира от към вкусови предпочитания. Аз я направих с кафява захар, но следващият път ще я направя с мед и тогава съвсем ще мине в графа здравословно :) Ето ги и необходимите продукти:



* 100 гр. брашно от лимец
* 120 гр. фини овесени ядки
* 1 яйце
* 150 гр. кафява захар
* 125 гр. масло
* 2-3 ванилии
* 1/2 чаена лъжичка сода
* 1 чаена лъжичка канела
* 50 гр. ядки на едро (лешници, орехи, бадеми и тн)
* 50 гр. стафиди/червени боровинки или други сушени плодове
* 50 гр. черен шоколад отново нарязан на едро

** според мен ядките и стафидите определено може да са двойна доза, а шоколада може и да се пропусне :)

Смесвате яйцето и захарта в купа и разбивате с миксер, добавяте маслото и ванилията и продължавате с бъркането. В друга купа смесете сухите съставки и ги прибавете към течните, но този път е желателно да се разбъркват с лъжица. Оставяте за 40 минути в хладилника да стегнат, след това правите топчета с големината на орех и подреждате в тава на разстояние. Печенето е между 10-15 минути в зависимост от фурната. Като се зачервят крайчетата ги извадете за да не се препекат. В началото са меки и приличат на сурови, но след като изстинат напълно стават идеални :) Да ви е сладко :)



Така изглежда сместа

Преди печене


Вече изпечени




Средата на бисквитката

22 януари 2015 г.

Кашкавалки




Една разнообразна вечеря - кашкавалки :) Бях направила сарми от кисело зеле за целия китайски народ и реших на бързо да прескочим един ден и да направя нещо тестено :) И така се роди идеята за нещо с кашкавал - обожаваме го всички. Като за първи път се получиха добре, но за следващото им приготвяне ще направя няколко корекции :) Необходимите продукти са:

* 4 яйца
4 яйца
500 мл хладко мляко или вода (аз използвах 50 на 50)
1 кубче мая
1 ч.л. захар
1 ч.л. оцет
2 ч.л. сол - See more at: http://lussisworldofartcraft.blogspot.com/2015/01/cheese-bread-recipe.html?utm_source=BP_recent&utm-medium=gadget&utm_campaign=bp_recent#sthash.QmbVo2JR.dpuf
* 500 мл вода (мляко или смесено по ваша преценка)
* 1 кубче жива мая
* 1 супена лъжица захар
* 1 чаена лъжица сол
* 1 килограм брашно (винаги може да отиде и повече, но аз спрях точно на килограм)
* олио
* 300 гр. сирене (може и повече)
* 300 гр. кашкавал (аз сложих повече кашкавал)

За тестото са ни необходими само двете яйца и то единия жълтък ще оставим за намазване. Оставяме маята да шупне в леко затоплената вода/мляко. В съд за месене изсипваме яйцето и белтъка, захарта, солта и около 600 гр. брашно, прибавяме шупналата мая и замесваме меко тесто. Аз добавих още 400 гр. брашно и общото количество което използвах е един килограм. След замесване на тестото го оставяме да втаса покрито с кърпа, но следващият път ще си спестя едното втасване. През това време в купа разбиваме останалите две яйца, кашкавала и сиренето (кашкавала и сиренето определено ги сложих на вкус). Оставих си малко кашкавала на страни за поръсване на кашкавалките. След като тестото втаса оформих, оставих пак да втаса, намазах с жълтък, наръсих с кашкавал и изпекох за около 40 минути на 180 градуса, но всеки си познава фурната. Да ви е сладко :)


втасалото тесто


плънката



намазаната с олио кора чиято форма не успях да докарам


плънката

навиването на руло

след това усукваме на фитил
навиваме на охлювче

преди повторното втасване

вече втасали

намазани с яйце

поръсени с кашкавал

тук вече са изпечени


голяма вкусотия

малко големи станаха, но ще знам за следващият път


4 яйца
500 мл хладко мляко или вода (аз използвах 50 на 50)
1 кубче мая
1 ч.л. захар
1 ч.л. оцет
2 ч.л. сол - See more at: http://lussisworldofartcraft.blogspot.com/2015/01/cheese-bread-recipe.html?utm_source=BP_recent&utm-medium=gadget&utm_campaign=bp_recent#sthash.QmbVo2JR.dpuf

21 януари 2015 г.

Ябълков сладкиш



Този сладкиш е сред любимите ми мамини сладкиши, но по необясними за мен причини не успявах да го направя като хората. Вкуса му е като ябълков пай, а ужасно вкусен е и с някакво сладко :) И двата варианта са ми безкрайно любими, но с мармалад става малко по-твърд, а с ябълки е пухкав. Необходими продукти:


* 3 яйца
* 3 кафени чаши олио
* 3 кафени чаши захар
* 1 ч. л. бакпулвер или сода
* брашно колкото поеме

* 5-6 ябълки + захар (ако не са сладки) и канела 

Настъргвате си ябълките с робот или на ренде, добавяте захар на вкус и канела на вкус и с това се изчерпва плънката на сладкиша.
От тези продукти се замесва маслено тесто, трябва да е ронливо и мазно, стане ли цяло значи сте сложили твърде много брашно :) При мен това беше грешката в продължение на мноооооого опити :) Малко повече от половината тесто се разпределя плътно на дъното на тавата, след това се слагат ябълките и отгоре се наръсват трохички. В единствения сполучлив опит тествах кухненския робот и ябълките станаха на пюре, но пак не остана нито трохичка от сладкиша. Да ви е сладко :)


Така трябва да изглежда тестото


Пюрето от ябълки (по-вкусно е с настъргани)

Разпределената по дъното плънка



Прибавянето на пюрето


Ето ги и трохичките (трудно мога да ги обясня с думи)


Готов за печене







Пържени картофи на фурна



Съвсем случайно моя близка приятелка ми каза на ушенце, че било възможно да направиш пържени картофи на фурна, не ми се вярваше вкуса да е убедителен, но останах много приятно изненадана :) Реших да експериментирам с малка тавичка и на следващата вечер се наложи да повторя :) Обелвате си картофите и режете на половинки, най-добре е да са по-дребнички, че трябва да са що годе на една височина :) След това слагате олио до половината на картофа, осолявате и слагате подправка на вкус, аз използвах чубрица и печете на 250 градуса :)





Хляб



От както имам хлебопекарна машина не признавам купешкия хляб. Всеки който е опитвал домашен хляб мисля, че ще е на същото мнение. Все не мога да намеря правилната рецепта, но мисля, че тази се доближава до изискванията ми :) Аз правя само черен хляб и много рядко добавям по малко бяло брашно. Необходими продукти:

* 340 мл. вода (може 50 на 50 мляко и вода или повече мляко, но аз слагам само вода)
* 36 мл олио
* 2 малки лъжички захар (мерителната лъжичка на пекарната)
* 2 малки лъжички сол (мерителната лъжичка на пекарната)
* 500 гр. брашно - аз слагам 250 ръжено и 250 типово.
* 1 малка лъжичка суха мая (мерителната лъжичка на пекарната)

Слагам всичко в тази последователност и пускам хляба на стандартна три часова програма на средна препечена коричка, а ето го и резултата :)





20 януари 2015 г.

Крем карамел




Това е десерт, който аз не ям и винаги съм смятала, че е много труден за приготвяне. Моя съученичка ми гостуваше и се заговорихме за разни манджи и сладки неща (като млади домакини) и ми каза, че много често прави крем карамел. Аз естествено не се впечатлих особено защото само като го видя как се движи и ми минава апетита и за основното. Обясни ми, че е много лесно, но докато не видях с очите си не и вярвах. Исках естествено друго предложение, но мъжа ми като чу и веднага се нареди на опашката. Оборудвах се с форми и тавичка след като се оказа, че ще влезе в кухнята ми.  Ефектен е за гости, но не всеки го яде :) Мама го е прояла на 30 и кусур години, аз скоро чукнах 30, но все още не мога да го преглътна :) Сигурно и този момент ще дойде. Като цяло е икономичен, лесен и бърз десерт. Тези дни правих за скъпи гости и реших да направя подробен опис и снимков материал. Като си видя старите снимки и лошо ми става :) Спирам да дрънкам и минавам директно към рецептата:


* 5  яйца (може и повече)
* 1 литър прясно мляко
* 3-4 ванилии
* 360 гр. захар

За карамела:

* 160 гр. захар
* 2 супени лъжици вода
* 1 супена лъжица лимонов сок




 В случая е с пет яйца, изненадана съм от хубавите жълтъци :)
 Добавяме си 360 грама захар (става и с 300, зависи от вашият вкус)
 Разбивате си ги докато се стопи захарта
 В случая ясно си личи, че съм използвала мляко Верея май 3%
 Пяната е една загадка, но винаги става :) Слагам и ванилията и разбивам докато не се усеща захарта.
 Време е за карамела. В чаша слагам 160 гр. захар
 Добавям две лъжици вода и една лимон и ги слагам на котлона
 Бъркаме, но не постоянно и като придобие кехлибарен цвят го сваляме от котлона. Налива се в купичките докато е врял, а той си се циментира на дъното. Излизат ми 8 купички от тази доза

 След това си разсипвам млечната течност и го мятам във фурната
 Формичките са сложени в тавичка (купих я с формите и я използвам само за това). Тавичката е пълна с вода и печенето става на водна баня. Важно е да е на по-ниска температура и да не завира водата защото ако заври крема ще стане на шупли (до колкото знам не е вкусно). Печенето при мен отне 2-3 часа на слаба фурна. Готов е когато хване лек загар и нежна коричка.

 Този който извадих явно леко е гризнат в единия край, но по време на фотосесията не съм обърнала внимание, а и времето отново ме риташе тук там :)





Амииииии това е всичко! :) Да ви е сладко и се убедете сами, че е много лесен десерт, е за вкуса ще си говорим някой друг път ; )